Cyclosportives

Cyclorenners vormen, zoals de naam al doet vermoeden, binnen de vereniging Cycloteam de grootste groep renners. Vele van hen zetten zich ook in binnen meerdere disciplines v/d wielersport zoals MTB marathons, (Amateur)Klassiekers en criteriums.

Een cyclosportieve (; Cyclosportive in het Engels/Frans) is een fietsevenement voor de fanatiekere wielrenners/fietsers. Een cyclosportieve is officieel geen wedstrijd, hoewel er wel gezamenlijk wordt gestart en er een klassement wordt opgemaakt. De deelnemers variëren van ‘toerders’ tot en met (ex) profs. Het parcours is over het algemeen niet verkeersvrij gemaakt. Het doel is om de cyclosportieve in een zo snel mogelijke tijd af te leggen.

Een van de bekendste cyclosportieven is La Marmotte – een tocht vanuit Bourg d’Oisans die voert over de Croix-de-Fer, de Télégraphe en de Galibier om te eindigen met de beklimming naarAlpe d’Huez. Daarnaast zijn ook de Maratona dles Dolomiti (Dolomietenmarathon) in Italië en de Ötztaler Radmarathon in Oostenrijk heel grote cyclosportieven. De Eddy Merckx en de Criquielion zijn in België bekende cyclosportieven.

In Italië wordt een cyclosportief gran fondo genoemd. In Italië worden ook verreweg de meeste cyclosportieven georganiseerd. In totaal worden er meer dan 200 georganiseerd.

advertenties