Jean Nelissen Classic 2009

16-mei-09 Jean Nelissen classic in Luxemburg
door: Ronald Stalenberg

Op 15 mei zijn drie leden van Team Infa te weten Frans, Jaap en Nick afgereisd naar Luxemburg om daar op 16 mei in Vianden Jean Nelissen Classic 2009mee te doen aan de Jean Nelissen Classic. Deze loodzware klassieker die met circa 1200m deelnemers voor de zevende keer georganiseerd werd, geldt als de zwaarste toertocht die in de Benelux verreden wordt. Bij de langste afstand, de 220 km worden liefst 4430 hoogtemeters overbrugd en daarmee wordt zelfs de bij de wielerliefhebbers bekende Italiaanse Maratona dles Dolomites overtroffen. Het is dus beslist geen tocht voor mietjes en de vele gladgeschoren benen lieten dan ook blijken dat de crème de la crème van de veelal Nederlandse tourfietsers hier als deelnemer aan de start verscheen. Kortom deze tocht is een perfecte tocht voor al degenen die op 4 juni a.s. het gevecht met Alpe d’Huez willen aangaan.

Onder goede weersomstandigheden vertrokken we om even voor half acht met nog een tiental Alpe d’HuZessers voor deze monstertocht. Onderweg ervoeren we dat Luxemburg met weinig verkeer op de weg niet alleen zeer heuvelachtig is maar ook qua natuur en landschap een prachtig land is. Met enige regelmaat waren er pittige klimmetjes over een afstand van 1,5 km tot 6 km en vlak was het bijna nergens. Na 135 km hadden we terug in Vianden de eerste grote lus er opzitten. De meeste fietsers hielden het voor gezien maar wij moesten nog een kleinere lus van 85 km fietsen.

Meteen na het begin van de tweede lus was er de pittige beklimming van de Bauler Hochbene waarbij een hoogteverschil van 290 m overbrugd moest worden, gevolgd door de Montée Charly Gaul ( genoemd naar de enige Luxemburgse Tour de France winnaar) waarbij een hoogteverschil van 287 m overbrugd moest worden. Toen daarna ook de pittige Pente Frank Schleck genomen was hield Nick het voor gezien en ging hij via een 30 km kortere andere route terug naar Vianden. Frans en Jaap maakten de tocht af en kregen een paar kilometer voor de finish nog de Mur de Vianden te verhapstukken met deels een stijgingspercentage van liefst 23%.

Moe maar zeer voldaan keerden ze na ruim elf uur onderweg te zijn geweest rond 18.45 uur weer terug in Vianden. Deze prima georganiseerde tocht door de Driebergse tourclub bleek voor alle drie een prima training om het zitvlees te testen want ook op 4 juni zullen we een groot deel van de dag al klimmend op het ijzeren dan wel karbonnen ros moeten doorbrengen. Klik hier voor de route en het hoogteprofiel.

advertenties