Ertegenaan op een Vulkaan

Datum: 08-08-2009
Door: Christian van Doorn

Week 1
Voor deze zomervakantie stonden twee weken Gran Canaria op de agenda. Veel zon, strand en drank verzekerd….Maar met de 666b.jpgHouffamarathon de 23e en de Criquelion de 29e in het achterhoofd was ik toch vastberaden om ook nog wat te trainen op dit ruige vulkaaneiland. Voor vertrek mocht ik de luxe fietskoffer van Henry meenemen om het carbon raspaardje veilig te kunnen vervoeren, na wat demontage bleek alles prima te passen. Met de rest van de bagage ingechecked en na een waardeloze vlucht van ca. 4 uur met Transavia (afrader!) landen we met een knal in Las Palmas. Vervolgens per touringcar naar het hotel in Maspalomas gebracht. Het hotel blijkt een waar resort aan zee met talloze zwembaden en een riante kamer voorzien van de nodige luxe.
Na een dagje bijkomen en rondgekeken te hebben gelijk de fiets maar in elkaar gezet om voorzichtig met de eerste kilometers te beginnen…Al snel blijkt dat er op dit kleine eilandje van de eeuwige lente (radius van ca. 50km) flink wat hoogtemeters te maken zijn.
Het hoogste punt op Pozo de las Nieves is met 1949 meter vanaf zeeniveau een hele serieuze onderneming!1086.jpg

De derde dag begonnen met een eerste serieuze training richting de Ayaguares, dit is tevens de eerste klim in de MTB Marathon die jaarlijks op het eiland in maart verreden word: Open MTB Marathon Gran Canaria.

Tijdens de tocht over veelal onverharde paden en steile klimmen, word ik direct geconfronteerd met mijn angstgegner: 34gr. de warmte…Het zweet stroomt weelderig onder mijn helm vandaan en ik voel dat mijn bidons sneller leeglopen dan mijn benen! Na ruim een half uur met lege bidons gereden te hebben kom ik een sympathieke Zweed tegen op de route die wel wat van zijn volle camelbak wil delen. Van de voorgenomen 65km maak ik er uiteindelijk maar 45km maar de toon is gezet. De 5e en 6e dag heb ik mijn voornemen herhaald en met wat pijn en moeite wel gehaald.

Aankomende week ga ik proberen de volledige marathon te trainen (90.8 km & 2400hm?!).

Week 2
Zoals voorgenomen begon ik donderdagochtend aan de “Gran Canaria Marathon”.
Ditmaal vertrok ik wel met de juist voorbereidingen: twee volle 0,75l bidons en een camelbak op mn rug met daarin nog eens twee liter water. De eerste lus v/d marathon richting Ayagaures die ik in de voorgaande week al diverse malen gereden had, verliep nu ondanks de hitte als een speer! Gedurende deze 40km kon ik overal met gemak versnellen, zelfs op de steilere onverharde stukken. Als gevolg hiervan waren wel mijn beide bidons en camelbak al compleet leeg na een slordige 45km…Gelukkig lag er langs een verhard stukje in de route net op tijd een kleine bodega waar ik de tanks weer even vol kon laten lopen en nog wat koude colatjes naar binnen wist te werken: heeeerlijk! Na deze welkome pitstop kon ik mijn weg weer vervolgen en mocht ik gelijk beginnen aan een lange slopende asfaltklim van ruim 12km richting Fataga. Vanaf de kust is er op het eiland verder letterlijk geen meter vlak meer, alles is omhoog of omlaag en vaak nog steil ook! Na een kleine uitschieter vanaf de route doordat ik niet het juiste lijntje op m’n GPS aan het volgen was, kwam ik uiteindelijk aan bij de tweede onverharde lus die aanmerkelijk lichter was dan de eerste. Ook hier merkte ik weer dat voldoende blijven drinken het allerbelangrijkste is om overeind te blijven met dergelijke temperaturen, er leek geen eind aan mijn dorst te komen. Gelukkig kon er na de tweede lus vrij vlot begonnen worden aan een lange afdaling met 5km voor maspalomas nog een klein klimmetje dat ik dan ook nog lachend op kon rijden, om vervolgens tot aan het strand in een vrije val weer af te dalen. Aan zee maak ik de balans op en zie op m’n polar dat er 91,1km gereden zijn in ca. 5 uur en ca. 10 liter water, Aquarius, gel en cola! Vervolgens snel een zwembroek aan en met een “bommetje” het zwembad in….

Adios!

gran_canaria_map.jpg

advertenties