Egmond PIER Egmond 2009

Egmond PIER Egmond zaterdag 10 januari
door: Christian van Doorn

Na weken van gekwakkel met griep en verkoudheid had ik besloten dat een strandrace met -10 graden waarschijnlijk niet het beste idee zou zijn en mezelf afmelden de betere optie was. Daan wilde koste wat kost starten en was erg gebrand op wederom een goede uitslag na zijn sterke optreden in de vorige Beachmarathon: Hoek van Holland – Den Helder. We spraken af dat ik zaterdagochtend wat nieuwe sponsorkleding zou klaarleggen die Daan voor vertrek op zou komen halen.
Vrijdagavond na het laatste telefoontje van Daan ter bevestiging sloeg de twijfel echter toe…zou ik dan toch maar starten? Zaterdagochtend word ik met het idee om te starten uit mezelf wakker rond zes uur, snel graai ik uit alle hoeken de benodigde spullen bij elkaar. Zodra mijn tas klaar staat en ik de nodige boterhammen naar binnengewerkt heb, hoor ik geklop aan de voordeur: Daan staat gespannen te trappelen in de wetenschap dat hij als een ware "lone ranger" zijn ijzige ontbering tegemoet gaat. Stomverbaasd, maar positief verrast reageerd hij dan ook op het feit dat ik toch besloten heb om m’n rugnummer op te spelden.
Na de spullen in de bus geladen te hebben zijn we om half acht op tijd onderweg naar Egmond. Aangekomen blijkt het vinden van een parkeerplaats in de buurt van de start toch niet zo’n makkelijke opgave als gedacht. Uiteindelijk vinden we rond negen uur op 200m van de start een mooie plaats om ons te prepareren voor de race. Door de vrieskou is de verleiding om in de warme bus te blijven zitten erg groot! Compleet ingepakt en met de juiste spanning in onze strandbanden melden we ons na een korte zoektocht bij de sporthal om onze startbescheiden op te halen. Daan heeft dubbel werk aangezien hij op het vroege startnummer van afwezige clubgenoot Dirk Keynemans wilde starten. Nadat de rugnummers zijn opgespeld, startborden en chips op de fiets zijn bevestigd, begeven we ons na een noodzakelijke sanitaire stop als een haas naar de startvakken. Blijkbaar hadden we de tijd voor onze aanloop wat overschat aangezien bij het inrijden van het wedstrijdstartvak het startschot, op ons uurwerk 4 minuten te vroeg, al gelost werd. Hierdoor beginnen wij als allerlaatste wedstrijdrenners gelijk op achterstand! Wat volgde was een ware inhaalslag waarbij we gezamenlijk links en rechts vele renners passeren. Na ongeveer een kwartier van rumour is het gigantische gestarte peloton uiteengeslagen in een grote hoeveelheid kleinere groepjes renners die in waaiers van ca. 8 renners bij elkaar aan het wiel rijden. We maken steeds de oversteek naar het volgende groepje, om daar even bij te komen om vervolgens weer aan de zoveelste oversteek te beginnen. Na ruim een half uur zit ik samen met Daan in een grote groep waar goed word samengewerkt en waarmee we bij de noordpier het asfalt op rijden. Hierbij gaat gelijk de gaskraan volledig open, er worden heuvel op snelheden van tegen de 40km/u gereden. Terug op het strand is van de aanvankelijk grote groep weinig meer over, we blijven met 7 renners over. Hoewel het strand op de meeste stukken vrij hard is, zitten er ook talloze spekgladde aangevroren stukken ondergrond bij. Het verradelijke is dat het strand geen 100m hetzelfde is, harde stukken, muien en mulle schelpenstroken wisselen elkaar in rap tempo af. 10km voor de finish slaat het noodlot toe, Daan komt door een stuurfout in een strook mul zand ten val en moet zijn weg aangeslagen vervolgen. De laatste kilometers gaan bij de overgebleven renners in het groepje alle remmen los waardoor ikzelf ook op kop begin te sleuren om de laatste meters zand af te raffelen. Bij het afdraaien van het strand richting de finish kom ik na de looppasage nauwelijk meer in mijn trappers door bevroren tenen. Als 126 (Mxp) kom ik over de meet. Daan komt ook vrij snel achter mij onder het spandoek doorgereden als 134e (Mxp).
Na het inleveren van de tijdregistratiechips rijden we snel terug naar de bus voor wat droge warme kleding en wat te eten en drinken. Onverrichter zake maar voldaan dat we toch weer aan de start zijn verschenen ongeacht de elementen, keren we terug naar huis. Volgende keer beter!

Tot de volgende koers!

advertenties