Die bandjes plakken wel

"Die bandjes plakken wel"
Door: Stefan Donselaar

Dat moeten ze vaker doen, de start om 08.30 is toch wel lekker. Nu moesten we ook vroeg op pad, maar dat was voor mij nog wel te doen. Dan praat ik niet over de mannen van boven de rivieren want daar ging het wekkertje alsnog extreem vroeg.

Het zonnetje scheen bij de start en heeft ook de hele dag geschenen en met een graad of 22 was het heerlijk fietsweer. Een tegenstander minder in ieder geval, maar er waren nog andere…. 2500 medefietsers, genoeg heuvels en de man met de hamer stonden klaar om de 160 kilometer te verslinden. Een lang lint door de Limburgse velden richting de Belgische Ardennen. Met een behoorlijk tempo werden de eerste heuvels door beklommen, de benen voelden lekker aan. Dat gold niet voor Wim, die ging door een lekke band in een bocht behoorlijk onderuit. We reden toevallig allemaal in de buurt wat kwam door een pech gevalletje van Gerard, hij had een binnenbocht genomen en moest gelijk betalen bij de Belgische oom agent. 50 euro moest uit de portemonnee tevoorschijn komen. Eenmaal de band geplakt van Wim reden we verder, Wim heeft totaal 4 x moeten de band plakken en de EHBO post heeft 1 keer Wim geplakt. Hij had een behoorlijke schaafwond op de bil staan en is later door Christian opgehaald in Remouchamps.

Naarmate de tocht vorderde des te meer begon ik de benen te voelen. De kracht verdween behoorlijk uit de benen. Als het echt steil werd kwam ik maar net met moeite boven. Na 100 kilometer vlak voor de Drolenval kwam een krampaanval en ik moest er nog 60. Bert is alleen verder gereden en ik heb de Drolenval heel rustig op gereden en zelfs een tijdje stil gestaan.

Eenmaal boven ben ik rustig verder gereden en in de afdaling de kilo’s lekker laten werken, "de bandjes plakken wel op de weg" zegt onze daalspecialist Bert (Baksteen) altijd. De laatste 60 kilometer zo naar Maastricht gereden, heel kalmpjes naar boven en met iets meer snelheid naar beneden. Tot ik Oege en teammaten tegen kwam en ff in het achterwiel van de jongens bleef plakken. 37/38 km/pu werd er gereden op het vlakke, maar heuvel op bleven ze deze snelheid houden, ze waren wel heel snel uit zicht, of lag dat aan mijn snelheid..

Om 15.40 reed ik over de finish met een kleine kater, de afstand was voor mij geen probleem. De kracht om naar boven te fietsen ontbrak, ben ik voor niets naar de Nijmeegse en Arnhemse heuvels verhuisd?? Het was een goed ijkpunt en ik zal de laatste maand nog veel aan de power moeten doen. Nog een maand en dan moeten we er staan in Italie waar power bergop wel heel erg belangrijk is. Mijn bandjes zullen nog heel wat kilometers aan het asfalt moeten blijven plakken om goed voor de dag te komen en pas na Italie weer een terrasje pakken.

Gegevens:

Afstand 158 km

Totaaltijd 06:57:28

Gem. 24.1 werkelijke 22,7

Hoogtemeters 2600 m1

Topsnelheid 71 km/pu

Gr. Dons(je)

advertenties