Claude Criquelion 2009 CYCLOTEAM.NL weekend

Terugblik: met Cycloteam.nl naar de Velomediane Criquielion 2009

In het weekend van 29/30 augustus heeft Cycloteam een van de zwaarste cyclosportieven gereden, de Velomediane Criquielion, in de Belgische Ardennen.

durbuy.JPGMet een grote afvaardiging renners, waaronder sportieve toerfietsers die hun kracht konden meten met de steile hellingen, waren ook een flink aantal wedstrijdfietsers vertegenwoordigd, die voor een goede klassering zouden strijden. Daarnaast waren vijf motorrijders present die de renners zouden bevoorraden. Op vrijdagmiddag kwam sponsor fa. Juijn met een grote touringbus plus luxe fietsaanhanger het terrein oprijden. Chauffeur Robbert wist niet wat hem te wachten stond, maar kreeg gaandeweg er veel plezier in en beloofde na afloop zelfs volgend jaar de Petit Criq mee te gaan fietsen. Iedereen had zich inmiddels verzameld en stond te popelen om af te reizen naar de Ardennen in de buurt van Durbuy, waar we verbleven in La Renardière, om gastvrij te worden ontvangen door de bevriende eigenaar die een voedzame maaltijd op tafel toverde.

‘s Avonds ging voor iedereen het licht vroeg uit, om na een onrustige nacht weer vroeg aan de ontbijttafel plaats te nemen. De touringbus bracht iedereen snel en veilig richting La Roche, waar alles in gereedheid werd gebracht. Bandjes werden op spanning gebracht, benen werden ingesmeerd, gelletjes en energierepen voor onderweg werden in de achterzakken gestopt. Christian en Daan vertrokken naar de inschrijving om voor het gehele team de inschrijvingen te regelen en de startnummers op te halen. Daar aangekomen had de organisatie een onaangename verrasing in petto: de voorinschrijvingspost en de daginschrijving bleken ver uit elkaar te liggen, en daarnaast moesten alle vooraf ingevulde formulieren nog een keer ingevuld worden. Om dit voor vijfentwintig man te doen, een half uur voor de start leverde een flinke portie stress op. Gelukkig bood Gerben Franken hulp met zijn boekhoudkundige kwaliteiten en konden op tijd alle inschrijvingen geregeld worden. Op de valreep konden we nog een redelijke startplek bemachtigen, waarna na vijf minuten het startschot viel. Vanaf de start staat gelijk de eerste klim te wachten. Om hier met een koud lijf vol omhoog te knallen vergt veel van de spieren en de hartslag schiet gelijk in te hoge zones. Leon van der Ster, Christian van Doorn en Dirk Keijnemans zaten gelijk goed voorin, gevolgd door Henry van Vugt, Joop Kosters, Erik Satter, Gijs van Tuyl, Teus van Tuyl, Serge Zeelenberg en Daan Holdrinet.

groepsfoto la roche.JPGEen flinke wind waaide over de Ardense heuvels, waardoor er veel groepjes ontstonden, die op de stijle hellingen vaak weer uit elkaar spatten. De motorrijders probeerde iedereen goed te voorzien van nieuwe bidonnen, maar het bochtige en heuvelachtige parcours vergde ook het uiterste van hun kunnen. Voor de enkele pechgevallen die zich voordeden waren de helpende handen van de motorrijders snel ter plaatse, die voorzien waren van reservemateriaal beschikbaar gesteld door Gijs van Tuyl, eigenaar van CC53-11. Na tachtig kilometer staat een van de scherprechters te wachten, de Col du Haussire, de zwaarste klim van België. Hier worden onderlinge verschillen pijnlijk blootgelegd en de betere klimmers komen hier bovendrijven. Halverwege bleek Leon goed in de koers te liggen, hij kwam als 5de door. Dirk en Christian volgden in een groepje daarachter, met in hun kielzog Henry van Vugt. Daarachter hadden Erik en Daan elkaar gevonden in een groep waarmee ze de oversteek maakten naar wat veelal de beslissende klim is, de Côte de Beffe met een gemiddeld stijgingspercentage van meer dan 10% over anderhalve kilometer. Vanaf daar loopt het parcours naar een van de hoogste punten van de Belgische Ardennen. Het hele deelnemersveld spatte hier uit elkaar. De laatste tien kilometer bestaat uit een lange afdaling richting La Roche, en na een paar keer draaien en keren ligt daar eindelijk de eindstreep. Leon kwam in een zeer goede tijd als 26ste de finish over, gevolgd door Dirk op een 41ste plek, die daarmee in zijn leeftijdscategorie als 2de eindigde! Christian volgde een halve minuut daarachter op een mooie 43ste klassering. Henry van Vugt bezette de 56ste plek. Erik en Daan hadden elkaar in de afdaling weer bijgehaald, en in een sprint wist Erik zijn wiel als eerste over de finish te drukken, op uiteindelijk een 124ste plek. Daarna kwam iedereen binnendruppelen. Teus van Tuyl en Gijs van Tuyl wisten ook een goede klassering te noteren, respectievelijk 173ste en 215de. Cycloteamer Herman van de Vliet heeft de meet niet weten te bereiken op het moment dat hij zijn eigen sportieve belangen ondergeschikt maakte door hulp te bieden bij een tragische valpartij.

Nadat iedereen binnen was gekomen, volgden het ene na het andere sterke verhaal en helden-epos elkaar in rap tempo op. Snel omkleden, de bus in en op weg naar Durbuy, want hier stond een barbecue te wachten, met de nodige herstelbiertjes. De verloren jossdeboss.JPGenergie werd ruimschoots aangevuld, en de avond duurde nog lang, onder het genot van Belgische biertjes en carnavalskrakers. De volgende ochtend kwam te vroeg, maar er moest weer worden gefietst. De stramme spieren moesten nog een keer eraan geloven. Na een rustig rondje te hebben gefietst, waarbij Joop Kosters vakkundig zonder gereedschap zijn voorwiel wist te repareren met een komische noot (zie onderstaand filmpje) werden alle spullen ingeladen, maar niet om alvorens een stevige lunch genuttigd te hebben. De terugreis verliep voor de meesten voorspoedig. Moe maar voldaan na een zwaar weekend is iedereen weer heelhuids thuisgekomen. De prestaties waren zeker om naar huis over te schrijven. Drie man van Cycloteam.nl bij de eerste vijftig, één podiumplaats en iedereen een persoonlijke overwinning! Op naar volgend jaar, waar dit meer dan geslaagde weekend een vervolg zal krijgen.

Daan Holdrinet

CYCLOTEAM.NL

advertenties