classique D’Alphen 2009

Classique d’Alphen zondag 18 januari
door: Martin van der Meijden

De regen zou op zondag 18 januari met bakken uit de lucht vallen als je de weerberichten moest geloven, op plaatsen werd er tot 10 mm neerslag beloofd.
Niet echt aanlokkelijk weer dus om een MTB Cyclo te gaan rijden. Christian belde me zaterdagavond om te polsen hoe ik over de volgende morgen dacht. Nu hebben we al vaker in de regen gekoerst, en ik was zeker niet van plan om me deze keer door een beetje water tegen te laten houden. Het vergde enige overredingskracht maar ook Christian ging overstag en we spraken om 8.00 uur zondagmorgen af. Na een bakkie  pleur en de fietsen goed vastgesjord in de bus te hebben zijn we afgereisd naar Alphen. Ik had eigenlijk geen idee wat ik er van moest verwachten, en mijn benen waren nog pijnlijk van de vele kilometers die ik de afgelopen twee dagen op de MTB getraind had. Het was even zoeken naar de juiste locatie en na eerst verkeerd te zijn gereden vonden we eindelijk een parkeerplaats aan het parcours. We stapten uit de lekker warme bus en allebei hadden we eigenlijk liever met een omtrekkende beweging weer ingestapt. De kou was snijdend, en werkte niet echt positief mee aan ons motivatieniveau. Het duurde dan ook iets langer dan gebruikelijk voordat we ons geprepareerd en gesoigneerd naar de inschrijving begaven.
Christian moest na het nuttigen van de nodige “vette tschjap”  de vorige avond zijn overtollige darmballast kwijt waardoor ik de inschrijvingsformulieren maar vast op ben gaan halen. Even snel nog een bakkie cafeïne naar binnen slaan, je weet maar nooit of je onverhoeds op een single track in slaap valt.
Na de stuurborden te hebben bevestigd begaven we ons met nog 10 minuten te gaan tot aan de start, naar de andere kant van de plas. De andere 200 deelnemers stonden daar al, als waren ze een enorme kudde snuivende renpaarden die in de startboxen vol ongeduld op het openen van de deurtjes stonden te wachten. We sloten rustig achter aan en bekeken het pak renners die met een enorme diversiteit aan materiaal en kleuren voor ons stond. De startbel werd geluid en de hele meute stormde met grote snelheid op de bosrand af om maar zo ver mogelijk voorin het bos in te gaan. Midden op het grasveld ontstond zelfs nog een kleine opstopping door een valpartijtje. Toen de kudde eenmaal het parcours bereikt had daalde de snelheid van sprinten naar nauwelijks overeind kunnen blijven. Als er een gaatje was benutte ik dit om renners te passeren daarbij de nodige glijpartijen trotserend en gevaarlijke capriolen uithalend. Na een kilometer of 3 ontstond er eindelijk wat ruimte, maar de kop van de koers had volle bak door kunnen rijden waardoor we de slag gemist hadden en eigenlijk al op een onoverbrugbare achterstand kwamen te rijden. Het grote inhalen kon beginnen. Het grote gevaar van dit soort ik noem het maar wedstrijdjes, is dat je op de smallere paden snel de snelheid van je voorliggers opgedrongen krijgt. Als je in een inhaalrace zit is het zaak dat je in je eigen ritme komt en dat ook vast blijft houden. Zowel Christian als ikzelf konden veel harder rijden dan de grote groep “pancakes” zoals wij ze plachten te noemen, waar we door de smalle single-tracks tot veroordeeld waren. Helaas leek het bijna onmogelijk om ons aan de greep van deze zich traag over het parcours voortbewegende slang van MTB’s en cyclo-crossers te ontworstelen. Naarmate het aantal afgelegde kilometers toenam, nam de snelheid van de meeste renners ook evenredig af. Het inhalen kostte steeds minder moeite, maar onvermijdelijk kwamen ook wij tussen de mannen te zitten die net zo hard reden als wij. De laatste anderhalve ronde wisten we onze snelheid te consolideren. Christian had het tweede deel van de koers een paar honderd meter voor mij gereden, maar kreeg helaas in de laatste 5 kilometer nog een inzinking waardoor onze onderlinge afstand terugliep tot 2 minuten bij de finish.

Resultaat na 4 ronden in totaal 45 kilometer:

46e overall Nummer 287 Christian van Doorn            tijd 02.06.04     gem. 21,29 km/uur
54e overall Nummer 286 Martin van der Meijden        tijd 02.08.00     gem. 21,07 km/uur

In zijn categorie (A Heren 16 t/m 30 jr) is Christian 10e geworden.
In zijn categorie (B Heren 31 t/m 40 jr) is Martin 27e geworden.

advertenties