Amstel Gold Race 2009

Amstel Gold Race 2009
Door: Ronald Stalenberg

Zaterdag 18 april 2009, Team Infa neemt deel aan de Amstel Gold Race, Amstel Gold Race team
Afgelopen zaterdag was het dan zover. De Amstel Gold Race, toch een meetmoment waar de meesten van ons naar toe hadden getraind om eens te kijken hoe de vlag er op dit moment voor staat. Helaas was Wim deze week flink ziek geworden en moest verstek laten gaan. Beterschap Wim! Vrijdagavond waren Jaap, Ronald, Andries en Frans al vertrokken naar Bemelen, zo’n 7km van Valkenburg, waar we onderdak hadden bij een compagnon van Andries. Was perfect en het scheelt toch wat slaapuurtjes. Nog bedankt Peter en Marlie. Jan van Lierop sloot zich later die avond bij ons aan. Gastvrij als limburgers zijn viel het niet mee om het 3e biertje af te slaan! De volgende ochtend om 5.30 uur opgestaan, waar ieder zijn eigen ontbijt ritueel opvoerde met bordjes Brinta, yoghurt met muesli, pannenkoeken, of gewoon krentebollen. Huub en Ron van Rijswijk, die op het laatste moment op de kaart van Wim kon rijden, waren op eigen gelegenheid die ochtend naar ons toe gekomen.
Om 6.35 uur fietsten we richting de start, waarbij gelijk de Bemelerberg bedwongen moest worden. Iets over 7 zijn we samen met nog zo’n 70 Ad6’ers gestart. (Klik Hier voor de beelden) In het begin was het wat chaotisch om elkaar in de gaten te houden in zo’n grote groep, omdat de meesten natuurlijk ook hetzelfde tenue aan hebben.

Tot overmaat van ramp kreeg Ron van Rijswijk alleen al in het eerste uur 4 lekke banden vanwege het nog kletsnatte wegdek in Lekke bandenLimburg en had Ronald in alle consternatie een verkeerde afslag genomen.
Het verhaal van deze rit; de lekke banden van Ron. Hij kan er lachend naar kijken!
Toen we eindelijk waren gehergroepeerd, kwam de gang er een beetje in. We reden eerst een noordelijke lus van 100 km. Daarna volgde een zuidelijke van 150 km. Omdat Jan toch weer last kreeg van zijn knie besloot hij na 120 km bij doorkomst in Bemelen heel verstandig om het daar voor gezien te houden om erger te voorkomen. Beterschap Jan, gaat nog goed komen.

Met de overige 6 ging het prima, waarbij duidelijk was dat m.n. Ron van Rijswijk lekker op zijn fiets zat en genoot. Hij heeft flinke vorderingen gemaakt sinds onze eerste tochten. Vanwege het eerdere oponthoud hadden we de meesten van de andere 10.000 deelnemers natuurlijk voor ons. Langzamerhand hebben we dat laatste stuk steeds meer achterblijvers ingehaald, waarbij het beste er zichtbaar wel af was. Vanaf km 180 begon het helaas zachtjes te druppelen met enkele hagelbuien als “toetje”. Dit maakte het er een stuk kouder op, maar de tocht werd er wel weer een stuk heroïscher door natuurlijk. De benen bleven ondanks de kou goed en op de klimmetjes vlogen we menigeen voorbij. De finale, Kruisberg, Eijserbosweg, Fromberg, Keutenberg en Cauberg ging ons nog goed af. Andries gebruikte zijn verzet als excuus dat hij op de macht naar boven moest en ver voor ons uit het zicht verdween! Voor een 50-jarige niet gek ouwe! Om 18.30 uur passeerden we dik tevreden de finish op de Cauberg. Daarna nog 7 km richting Bemelen uitfietsen waarna we van een heerlijke warme douche konden genieten.

Voor we naar huis reden eerst nog een lekkere chinees naar binnen gegooid en elkaar wakker houdend naar huis gereden waar we rond middernacht aankwamen.

Al met al geeft het veel vertrouwen voor de komende tijd. De statistieken: 257 km in 10 uur en 17 min is een gemiddelde van 25.0 p/u, 2800 hoogtemeters met een max. stijgingspercentage van 18%.

advertenties